Kalendar takmičenja 2019

<<  <  June 2021  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

16840942
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5909
18178
47420
16586150
429964
792755
16840942

16-06-2021 06:46
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Kako telesne masti utiču na atletske performanse

21s5gj

Ukoliko ste se ikada zapitali kako procenat telesnih masti utiče na atletske performanse od plivanja, trčanja do skakanja i izvođenja raznoraznih fizičkih aktivnosti, znajte da niste sami. U ovom tekstu želimo da obljasnimo da li postoji direktna korelacija između telesne težine i atletskih performansi. Međutim bez obzira na ovo pitanje, mnogi sportisti i treneri već odavno veruju da je gubitak telesne težine u diretknoj vezi sa postizanjem boljih sportskih rezultata.

Profesionalni sportisti i telesne masti

Posmatrajući brojke koje se prikazuju na standardnim klasičnim vagama, nismo u mogućnosti da adekvatno proverimo zdravlje i realnu težinu jednog sportiste. Zasigurno se zna da mišićna masa teži više od masnih naslaga, tako da profesionalni sportisti mereći se na klasičnoj vagi mogu nenamerno potpasti pod osobe sa prekomernom telesnom težinom zasnovanom na standardizovanim grafikonima. Iz tog razloga profesionalnim sportistima moramo izmeriti posebno i količinu telesnih masti.

Sastav tela možemo podeliti na nekoliko komponenata (mišići, voda, kosti) i masno tkivo.

Masno tkivo sportiste može se lako izračunati na osnovu merenja kožnih nabora potkožnog masnog tkiva (masnoće koja se skladišti ispod kože). Iako je ovakav metod dobar i pouzdan, često može biti i nepouzdan u rukama amatera. Čak i kod profesionalnog merenja postoji mogućnost nastanka greške od 3%.

Određivanje telesnih masti putem specijalne metode podvnodnog merenja je dosta preciznije, ali zahteva specifične uslove i skupu opremu za merenje. Iako postoje i neke druge metode za merenje telesnih masti (električna impedansa na primer), merenje telesnih masti pod vodom još uvek predstavlja zlatni standard kada su u pitanju telesne masti.

Iako postoje utvrđeni kriterijumi opsega telesnih masti preporučenih za žene (20-25%) i za muškarce (16-22%), važno pitanje koje se postavlja jeste i ko je postavio ove granice i kriterijume za određivanje telesnih masti i da li možda postoje i različiti opsezi telesnih masti u odnosu na vrstu sporta kojim se osoba bavi i treba li o njima razmišljati?

Na primer profesionalni maratonac može imati samo 5% telesnih masti u svome telu, ali da li isto treba da važi i za plivača, vaterpolistu ili rvača? Naravno da ne, jer način kretanja i energetski izvori organizma su znatno drugačiji u zavisnosti od sporta kojim se osoba bavi. Samim tim postavlja se pitanje da li se opseg telesnih masti treba posmatrati u odnosu na vrstu sporta kojim se osoba bavi?

 

Da li smanjenje procenta telesnih masti poboljšava atletske performanse?

Kao što smo ranije naveli, postavljamo pitanje da li sportistu treba posmatrati prema vrsti aktivnosti kojom se bavi. Ukoliko sportista ima na primer 15% telesnih masti, a koje su odgovarajuće sportu kojim se već trenutno bavi, vrlo je verovatno da smanjenje telesnih masti neće doprineti ikakvom poboljšanju performansi, naročito ukoliko su veštine sportiste već na zavidnom nivou.

Međutim, ukoliko sportista ima procenat telesnih masti preko 30%, njihovo smanjenje može poboljšati atletsku sposobnost iz više razloga. Smanjenje telesnih masnoća, smanjiće pritisak na kardiovaskularni sistem, manje telesnih masnoća znači i manju težinu za mišiće koji pokreću telo. To zapravo znači da će kretanje sportiste tokom aktivnosti biće umnogome olakšano. Procenat telesnih masti veći od 30% stvara ogromno opterećenje na kosti, zglobove i tetive i stvara opasnost od nastanka povreda.

Osim održavanja optimalnog procenta telesnih masti, vrlo je važno napraviti razliku u nezdravom smanjenju telesne težine (gladovanju pri preteranom vežbanju i potpuno neadekvatnoj ishrani). U ovakvom slučaju ne samo da će osoba smanjiti masti i telesnu težinu, već će izgubiti i na mišićnoj masi tela a može doći i do smanjenja imuniteta i nastanka mnogobrojnih bolesti.

To je razlog više da treneri i sportisti shvate razliku između merenja na vagi i telesnih masti kao dodatne i veoma važne komponente. Sportista u svakom slučaju treba da se konsultuje sa sportskim lekarom i utvrdi zdrav raspon telesnih masti u skladu sa svojim sportskim aktivnostima. Ni u jednom slučaju nije sigurno i nikako se ne savetuje smanjenje procenta masti ispod postavljenih granica, naročito za žene sportiste. Ukoliko telesne masti kod žena spustimo ispod 14%, dolazi do opasnosti od nastanka fiziološki neželjenih efekata, uključujući gubitak menstruacije, hormonske poremećaje, gubitak mišićne i koštane mase i izazivanje nastanka povreda.

 

A šta je sa povećanjem mišićne mase i da li ona utiče na atletske performanse

Kratak odgovor bi bio NE, to jest dodavanje mišićne mase može uglavnom samo pomoći sportistima u poboljšanju performansi. U nekim slučajevima zbog potrebe prirodne aerodinamike, gubitak telesne mase (ukupne mišićne mase i masti) može na primer pomoći biciklistima da se kreću brže, međutim to isto nije dokazano i kod sprintera i ostalih sportista koji koriste anaerobnu energiju (bez prisustva kiseonika - koristi se glikogen iz mišića).

Plivanje predstavlja trening opterećenja, ali za razliku od klasičnog treninga snage sa opterećenjem, plivanje ne stavlja stres na zglobove i kosti. Možemo zaključiti da plivanje ne samo da utiče na razvoj mišićne mase tela, već nema nikakve negativne efekte na telo poput sportova kao što su treninzi snage sa većim opterećenjem (npr powerlifting). Plivanje predstavlja odličan trening izdržljivosti i mišići koji su najčešće uključeni u trening su ramena, trapez, leđa, stomak, trbušnjaci, triceps i noge. Iako plivanje za profesionalne plivače nije dovoljno za razvoj mišića, morate da razumete da se trening uvek prilagođava shodno ciljevima samog sportiste. Ukoliko je cilj da se izgleda lepo, treba se fokusirati na izolacione vežbe i svaku mišićnu grupu trenirati ponaosob. Ukoliko je međutim cilj da se dostigne veća brzina u plivanju i da se unapredi sama tehnika plivanja, treba se fokusirati na složene vežbe (vežbe koje pokreću više mišićnih partija u istom trenutku) i prilagoditi opterećenje potrebama jednog sportiste. Da sumiramo, ukoliko je cilj jednog plivača da pliva brže i unapredi svoju tehniku, neće težiti ka većim mišićima već ka oblikovanijem i funkcionalnijem telu.

 

Koje su glavne tačke za povećanje atletskih performansi tako da možete trčati brže, skakati više, poboljšati brzinu i agilnost i povećati snagu u kratkom vremenskom periodu:

  • gubitak masti sa očuvanjem mišićne mase tela;
  • mali porast telesnih masti može dovesti do smanjenja anaerobnih performansi jednog sportiste;
  • neodgovarajuća ishrana može dovesti do zablude sportiste da je njegov / njen program fizičke aktivnosti odgovoran za umanjenje atletskih performansi. Dakle veoma je važno uzeti u obzir i sastav tela sa procentom telesnih masti, napraviti adekvatan plan ishrane kako bi osoba mogla da održi svoj napredak i nastavi ka svome cilju
  • ukoliko se vama kao sportisti ne sviđa vaš oblik tela ili biste želeli da neke delove tela bolje oblikujete, uradite to na odgovarajući način i u skladu sa programom vežbanja koji koristite i sportom kojim se bavite. Potpuna i neodgovarajuća ishrana može dovesti samo do smanjenja vaših sportskih rezultata.

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić