Kalendar takmičenja 2019

<<  <  July 2020  >  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

________________________

Treneri kluba:

Prof. Njegovan Snežana
Prof. Bojić Ana 
Aleksandra Beserovac
Simić Aleksandar
Sandić Aleksandar
Milošević Miloš

Brojač poseta

7292368
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
8938
28087
64327
7015405
228585
696343
7292368

08-07-2020 08:13
 
 Kontakt podaci
 _______________________
Sedište kluba:
SD Crvena Zvezda
Ljutice Bogdana 1a, Beograd
Tel/fax: 011/2661-872
011/4033-965
 _______________________
Skype: plivacki.crvenazvezda
 _______________________
Sekretar kluba:
Ana Bojić
Tel: 060/5057980
 _______________________
Broj računa:
UniCredit
Bank-Beograd 170-875-08
 _______________________
Radno vreme kancelarije:
Od pon - pet od 09-16h

upis novih clanova 2019

Različitosti između plivačkih tehnika

razlicitost plivackih tehnika

U ovom tekstu želimo da vas upoznamo sa prednostima i nedostacima svake pojedinačne tehnike plivanja. Kao što znate osnovne tehnike plivanja koje koriste plivači na treninzima i takmičenjima odnose se na: prsni, leđni, slobodni i leptir stil plivanja, a u ovom tesktu proći ćemo kroz svaki ponaosob.

Prsni stil

Ovaj stil plivanja se najčešće prvi koristi kod obuke početnika. Kod ovog stila izvode se pokreti obema rukama prema napred uz ograničenje da laktovi moraju biti ispod vode. Pokreti nogu su sihronizovani sa pokretima ruku, ali za razliku od ostalih stilova noge takođe rade zajedno, u pokretu koji podseća na žablje plivanje. Ovo je najstariji i najsporiji stil plivanja koji zahteva veliku snagu nogu i ramena.

Jedna od prednosti ovog stila plivanja jeste što postoji mogućnost da glava ostane celo vreme iznad vode, što je naročito dobro kod početnika jer u tom slučaju ne potoji strah od uranjanja glave u vodu. Osim toga ovaj stil pruža plivaču odličnu vidljivost i mogućnost neprekidnog disanja. Još jedna od prednosti jeste i ta što ruke i noge mogu se kretati sihronizovano, što je i razlog zašto je ovaj stil najlakši za plivanje.

Glavni nedostatak ovog stila plivanja jeste što je sporiji i i manje efikasan od ostalih stilova plivanja.

Leđni stil

Možemo slobodno reći jedan od najlepših stilova plivanja. Plivač i dalje koristi naizmenične zamahe leve i desne ruke kao i nogu, ali ovaj put okrenut licem prema gore, dakle u položaju kao da leđima leži na vodi. Ovo je jedini stil kada plivači startuju iz vode. U štafetama 4x50 uvek prvo startuju leđa.

Prednosti ovog stila plivanja jesu upravo te što je plivač okrenut leđima pa se ponovo izbegavaju problemi sa disanjem. Pored toga ovaj stil je efikasniji od prsnog i pruža mogućnost preplivavanja velikih udaljenosti. Pruža mogućnost odličnog treninga za leđa pa se često koristi i kod lakših rehabilitacija.

Nedostaci ovog stila jesu ti što je sporiji od slobodnog i leptir stila a za nove plivače početnike može biti izazovan zbog teškog pronalaženja ravnoteže plivanja na leđima, a onda plivanje može postati problem jer može doći do nesmotrenog uranjanja glave u vodu i ulaska vode u nos. Pored toga ovaj stil može biti neprijatan za početnike jer nisu u stanju da prate u kom pravcu plivaju.

Slobodan stil

Iako je reč o disciplini koja u osnovi pokriva bilo koji stil, u praksi je to najčešće stil koji nazivamo kraul. Razlog je taj što je kraul najbrži stil kojim se ostvaruju i najbrža vremena na svim deonicama iako plivač na takmičenju u ovoj disciplini može, ukoliko želi, plivati i neki od drugih stilova. Zbog brzine se svi takmičari odlučuju za kraul. Kod kraula se izvode naizmenični zamasi levom i desnom rukom, a plivač je u položaju licem prema dole paralelno sa površinom vode. U isto vreme, naizmeničnim udarcima nogama sihronizovanim sa zamasima ruku kretanje se podržava i pospešuje. Plivač pri tome najčešće udah izvodi okretajući glavu udesno ili ulevo između dva zamaha rukom kako bi uzeo vazduh, dok izdah obavlja u vodi.

Glavna prednost slobodnog stila plivanja jeste što je najbrži i najefikasniji stil plivanja. SLobodan stil kao što smo rekli i ranije omogućava da se pređu prevelike razdaljine uz minimalan gubitak energije.

Nedostaci ovog stila odnose se na lice koje mora biti nakon udisaja uronjeno u vodu zbog efikasnosti plivanja i glave koja se mora ujednačeno okretati zbog udisaja vazduha. Koordinacija plivanja i udisaja vazduha čini ovaj stil plivanja jednim od najtežih i zahteva dosta vremena da plivač ne razmišljajući o izvođenju ovih stvari nauči jedan od najbržih stilova plivanja.

Leptir stil

Najlepšti ali ujedno i najteži stil plivanja kod koga je osnovni cilj da ruke rade sihronizovano. Suština je da se u ovom stilu odbacujete skupljenim nogama, glavu gurate kroz vodu dok se ruke šire u vidu leptirovih krila po čemu je ovaj stil i dobio naziv.

Prednost ovog stila plivanja jeste što je veoma brz stil, brži od prsnog i leđnog stila ali sporiji od slobodnog stila. Bitno je da se opustite u vodi kod izvođenja delfin stila tako da prirodno osetite pokrete tela. Okret u vodi nije obavezan.

Nedostaci ovog stila jesu previše zamaranja jer ipak zahteva dosta snage. Ono što ovaj stil čini teškim za izvođenje jeste tajming koji je teško uskladiti, uranjanje glave u vodu i odlično uzajamno pokretanje ruku i nogu, pa i celog tela kako bi se plivalo efikasno.

Savet

Kao što ste mogli da pročitate svaki stil plivanja nosi mnoge prednosti ali i neke nedostatke. Ono što vam mi preporučujemo jeste da se oprobate u svakom pojedinačno i sami utvrdite sve gore navedene činjenice. Ono što je ipak najvažnije jeste da uživate u plivanju i sa sopstvenom voljom odlazite na svoje treninge.

<script data-ad-client="ca-pub-5965861227467993" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Copyright © 2017 Plivački klub CRVENA ZVEZDA Beograd Powered by Nikola Lukić